Välj fast föreläsning eller välj innehåll
efter önskemål!
Vi har föreläsningar med färdiga titlar men se de mer som förslag än fast innehåll. Be gärna om förslag på upplägg och innehåll efter just Ert behov eller på specifikt tema som exempelvis bemötande som inkluderar, sexuella trakasserier, öka tillit i en grupp,
förankring av arbetsplatsens egna riktlinjer/policy etc
Föreläsning eller workshop?
Bara lyssna eller mer aktivitet och dialoger? Vi har över tjugo års erfarenhet av olika branscher och
gruppstorlekar, och vi lyssnar gärna in Er och föreslår olika förslag på olika pedagogiska upplägg.
Vanligt önskade teman för föreläsningar
Förstå och bygg
psykologisk trygghet!
Kunskap om hur beteendenormer på arbetsplatsen och hänger ihop med effektivitet och välbefinnande – och vad som krävs för att komma dit.
Ledarskap för psykologisk trygghet och inkludering
Identifierade ledarskapsförmågor för
inkludering
Förståelse av hur inkludering resp. ohövlighet verkar för individer
Varför psykologisk trygghet skapar effektiva arbetsgrupper
Bra att veta från diskrimineringslagen
Steg för steg: Led för tillit, trygghet och inkludering
Kan följas upp i grupp eller digital coaching: själv eller tillsammans med kollega
Diskrimineringslagen.
Aktiva åtgärder. Trakasserier. Kränkande särbehandling.
Hövlighet & härskartekniker
Otrevligt bemötande är en reell risk för stora konsekvenser på individers och gruppers välmående och effektivitet. Ohyfs och skav i relationerna som får fortsätta har dessutom en tendens att normaliseras och smitta fler. Här är kunskap om bemötandets effekter och feedback som funkar.
Inkluderande arbetsklimat
– Den omtyckta föreläsningen om hur vi funkar med andra människor som ger tankeställare och öppenhet i gruppen. Ger kunskap om varför vi påverkas så starkt av minsta skav på arbetsplatsen,
varför inkludering ger både högsta trivseln och mest effektiva arbetsgrupper och hur hinder kan överb(r)yggas genom normmedvetenhet, kommunikation och professionalitet. Manar till självreflektion och lyssnande på kollegor.
Feedback som funkar
Öppenhet och trygghet är förutsättning för att fråga, ifrågasätta, lyfta irritation och skav. Tillit och arbetslust naggas dock väldigt lätt i kanten av hur vi tilltalas och bemöts av andra. Ju mer samarbete desto viktigare att kommunikationen flyter. Här är kunskap om vad vi vet genom forskning att våra hjärnor reagerar på olika typer av bemötande och vad vi alla kan tänka på för en så smidig kommunikation som möjligt, även när det skaver.
Bias & blinda fläckar
Ingen är fri från fördomar och snabba bedömningar och beslut är en nödvändighet. Här ges kunskap om en mängd, omedvetna och medvetna, hinder för sakligt bemötande, bedömningar och beslut. Ett exempel är grupptänkande som innebär att vara överens är prio över kritiskt tänkande och olikhet i tyckande – dvs. grunden för tystnadskultur. Inkluderar normmedveten kunskap om våra blinda fläckar kopplade till diskrimineringsgrunderna.
Sexuella trakasserier
En föreläsning med många exempel från situationer att reflektera över om var gränser går, och för vem.
SAGT OM FÖRELÄSNING
"Den process som vi valde för utvecklingsarbetet, med Lisas uppstart och föreläsning och därefter kollegialt arbete i studiegrupper visade sig vara framgångsrik. Genom att förskolecheferna fick processa föreläsningsinnehållet, boken ”Arbeta med jämställdhet i förskolan”, och egna erfarenheter från respektive enhet så kunde teori och praktik vävas samman. Att höstens arbete genererat reflektioner och lärande tycker vi oss uppfatta vid den avslutande workshopen där du återigen medverkade. Lisas medverkan bidrog till en kunskapshöjning inom området, och hade en tydlig koppling till förskolechefernas ansvar och pedagogiska ledarskap. Vi är mycket nöjda med din medverkan i vårt utvecklingsarbete kring jämställdhet."
Agneta Svenberg, Verksamhetschef förskola
Varbergs kommun
KONTAKT